Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ISS’ten öğrencilerle görüştü
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Konya ve Balıkesir'deki öğrencilerle telsiz görüşmesi gerçekleştirdi. Gezeravcı, ISS'te geçirdiği zamanı anlattı ve dünyayı özlediğini belirtti. Ayrıca uzaydan dünyaya bakmanın harika bir duygu olduğunu ifade etti.
6 Nisan 2022'de gerçekleşen görüşme sırasında Gezeravcı, öğrencilerin sorularını cevapladı. ISS'te vaktini nasıl geçirdiğine dair soruya karşılık Gezeravcı, Müthiş şekilde yoğun ve planlı gidiyor. Boşa geçirilen zaman yok. Bütün günümüz planlanmış bir faaliyet takvimi dahilinde tıkır tıkır işliyor. Her şey gayet yolunda diye konuştu.
Bir öğrencinin Uzaydan dünyaya bakmanın nasıl bir his olduğu sorusunu yanıtlayan Gezeravcı, Sanat eserini izler gibi bir hissiyat içindeyim. Bugüne kadar hayatımda göremediğim tek şey içinde yaşadığımız bu güzel dünyanın dıştan görüntüsüydü.
Buna da çıplak gözle vakıf olmak harika bir duygu. ifadelerini kullandı.
Gezeravcı, Dünyada en çok şu anda sizin sahip olduğunuz lüksü, ailemi, anne-babama yakın olmayı özledim. dedi. Gezeravcı, Şu anda dünyadan çok uzaktasınız.
Dünyada en çok neyi özlediniz? sorusuna ise Dünyada şu anda sizin sahip olduğunuz lüksü, ailemi, anne-babama yakın olmayı özledim. cevabını verdi. Toplamda 36 saatlik bir seyir sürecinin sonrasında ISS'e ulaştıklarını vurgulayan Gezeravcı, Artık son dakikalarımızda bir an önce kenetlenmek için nefeslerimizi tuttuk. Müthiş şekilde heyecanlı ve keyifliydi. Burada bulunduğumuz her an keyif alıyoruz.
Yürüttüğümüz çeşitli aktivitelerin her türlüsü çok keyifli. Bugüne kadar askeri jetlerle uçmuş insan olarak 90 derece tırmanırken bu derece ivmelenen roketin içinde olmak da harika bir duyguydu. değerlendirmesinde bulundu.
Gezeravcı, günde planlı 8-8,5 saat arasında uyku zamanı olduğunu ancak bunu şu anda 5-6 saat civarında tuttuğunu belirterek, şunları kaydetti: ISS'e herkes birçok defa gelmek ister ama isteğim benden sonra gelecek arkadaşlarımızın sayısının artması. İnşallah başka arkadaşlarımıza da yakın zamanda kısmet olur. İstasyonda hali hazırda yürüttüğümüz 13 deney var. Çok farklı bilimsel alanlarda gerçekleştirilen deneyler olduğu için kısmet olursa çok büyük sonuçlara ulaşma imkanı olacak.