Dünya Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 7 Ekim’in hemen arifesinde, 30 Eylül akşamında Konya’nın önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını belirterek tüm Konyalıları Filistin Millî Takımı ile Konyaspor arasında oynanacak dostluk maçına davet etti. Karşılaşmanın, futbol müsabakasından ve sonucundan öte Filistin meselesini dünya gündemine taşıma amacı taşıdığını ifade eden Altay, 2026 İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti Konya’da Filistin halkıyla kardeşlik ve dayanışmayı güçlendirecek farklı etkinliklerin de düzenleneceğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, “Urban 20 Belediye Başkanları Zirvesi 2026” ve çeşitli toplantılara katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunan Uğur İbrahim Altay, Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve COP31 Şehirler ve Yerel Yönetimler Elçisi olarak yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bütün toplantılarda Filistin davasının en büyük savunucusu olduğunu belirtti. Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi ve UCLG Başkanı olarak kendilerinin de katıldıkları her toplantıda mazlum Filistin halkına destek verdiklerini ifade etti.
Konya’nın Filistin meselesine duyarlılığına vurgu yapan Altay, “7 Ekim’in hemen arifesinde, 30 Eylül akşamında şehrimiz çok önemli bir organizasyona hazırlık yapıyor. Filistin Milli takımıyla Konyaspor’umuz 30 Eylül akşamında Konya Büyükşehir Stadyumu’nda önemli bir maç yapacak. Burada asıl olan futbol müsabakası ya da kazanıp kazanmamak değil, Filistin meselesini dünya gündemine taşıyabilmek. Onun için tüm Konyalı hemşerilerimizi 30 Eylül akşamındaki maçımıza davet ediyorum” dedi.
Konyaspor’a duyarlılığı dolayısıyla teşekkür eden ve Süper Lig’de başarılar dileyen Altay, “İnşallah özgür Filistin’de, Gazze’de, Konyaspor’umuzla Filistin Milli Takımının maçına şahit olmak da bizlere nasip olsun diye dua ediyorum. Bütün Konyalı hemşerilerimizi saygı, muhabbetle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Konyaspor ile Filistin Millî Takımı arasındaki dostluk karşılaşması, 30 Eylül Çarşamba akşamı saat 20.00’de MEDAŞ Konya Büyükşehir Stadyumu’nda oynanacak. Mücadele TRT Spor ekranlarından canlı yayınlanacak. Karşılaşmayla Filistin’e yönelik dayanışma mesajının geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ile İslam İşbirliği Gençlik Forumu’nun (ICYF) iş birliğinde düzenlenecek etkinliklerde, maç öncesinde stadyum çevresinde ve saha içinde çeşitli programlar gerçekleştirilecek. 30 Eylül’deki büyük buluşmada Konyalılar ile Filistinli misafirlerin kardeşlik duygusu etrafında bir araya gelmesi amaçlanıyor.
2026 İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti Konya’daki etkinlikler kapsamında Selçuklu Kongre Merkezi’nde de çeşitli programlar yapılacak. Programların öne çıkan bölümlerinden Filistin Gençlik Forumu’nda, Türkiye’de gençlik çalışmaları, sivil toplumun kurumsallaşması ve küresel adalet arayışlarının öncü ismi olan İlim Yayma Vakfı Başkanı Bilal Erdoğan, gençlerle buluşacak.
Selçuklu Kongre Merkezi’nde sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun bir program gerçekleştirilecek. Saat 09.00’da başlayacak Gazze Mahkemesi oturumlarında uluslararası hukukçular, insan hakları raportörleri ve sivil toplum temsilcileri bir araya gelecek. Gazze’de uygulanan abluka, sivil katliamlar ve savaş suçlarına ilişkin hazırlanan bağımsız raporlar ile mahkemenin temel hukuki bulguları kamuoyuna duyurulacak; uluslararası ceza mekanizmalarına yönelik süreçler ele alınacak.
Filistin Gençlik Forumu kapsamında düzenlenecek “Efsaneler Konuşuyor: Filistin İçin Birlikte” panelinde, spor dünyasında iz bırakmış efsane isimler gençlerle buluşacak. Sporcular, sporun birleştirici gücünü, direnç kültürünü ve sahalardan mazlum halkların çığlığına ses olma sorumluluğunu kendi tecrübeleri üzerinden aktaracak.
Selçuklu Kongre Merkezi’nin fuaye alanlarında gün boyunca açık olacak tematik sergiler, görsel sanat enstalasyonları ve atölyelerde ise Filistin’in zengin kültürel dokusu, tarihi ve asil direniş hafızası katılımcıların ziyaretine sunulacak.
Editör: F.ÖZKAN






