Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sertdemir, bel ağrılarının her zaman tehlikeli olmadığını ancak geçmeyen, tedaviye rağmen devam eden ağrıların ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Sertdemir, “Her bel ağrısı tehlikeli değildir ama geçmeyen, 1 hafta, on gün veyahut yaklaşık 2 hafta medikal tedaviye rağmen bel ağrısında azalma olmayan hastaların bir uzmana başvurmasında fayda var. Kas spazmı gibi basit ağrılar kendiliğinden geçse de inat eden, sebat eden ağrılarda doktora başvurulması önemlidir” dedi.
Bel Ağrısının Sebepleri Çeşitli Olabilir
Sertdemir, bel ağrısının farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini vurgulayarak, “Bel ağrısı en basit kas spazmı, bel fıtığı, kanal daralması gibi sebeplerle görülebilir. Ayrıca tümörler veya romatizmal hastalıklar gibi daha nadir durumlar da bel ağrısına yol açabilir. Bu tür şikayetlerde öncelikle detaylı bir muayene yapılmalı ve tetkiklerle ağrının kaynağı belirlenmelidir. Eğer bel fıtığı, kanal daralması gibi bir durum söz konusuysa, ona göre tedavi planı yapılır” dedi.
Her Bel Fıtığı Ameliyat Edilmez
Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sertdemir, “Her bel fıtığını ameliyat etmiyoruz. Çoğu hastaya ilaç tedavisi ve dinlenme ile çözüm bulunabiliyor. Bazı hastalara ise fizik tedavi öneriyoruz. Fizik tedavi ile iyileşen hastalar da oluyor” diyerek, ameliyat kararının dikkatlice verildiğini söyledi. Ameliyat önerilen hastalar için önemli kriterlerin başında siyatalji (siyatik ağrı) ve kas gücü kaybı geldiğini belirten Sertdemir, “Eğer ağrı kalçadan topuğa veya başparmağa kadar iniyorsa ve MR ile uyumlu güç kaybı tespit edilirse, ameliyat düşünülebilir. Ameliyat sonrasında hastalar genellikle 2-3 ay içinde eski hayatlarına dönebiliyorlar” diye konuştu.
Merdiven Altı Yöntemlerden Uzak Durulmalı
Sertdemir, bel ağrısının tedavisinde merdiven altı yöntemlere başvurmanın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini ifade etti. “Bel çektirme gibi yöntemler, tedavi yerine bel fıtığının ilerlemesine neden olabilir. Bu tür uygulamalarla, hastalar daha ağır durumlarla başvurabiliyor. Bu nedenle, bel ağrısı devam ediyorsa, mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve MR ile doğru teşhis konulmalıdır” dedi.
Sertdemir, son olarak, bel ağrısı çekenlerin geçmeyen ağrılarda bir uzmana danışmalarını ve doğru tedaviye yönelmelerini önerdi.
KONYA HABER
16 gün önceEKONOMİ
12 Aralık 2024DÜNYA
12 Aralık 2024DÜNYA
12 Aralık 2024DÜNYA
12 Aralık 2024DÜNYA
12 Aralık 2024DÜNYA
12 Aralık 2024