


Nijer’de 26 Temmuz’da yönetime el koyan askeri cunta, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u “vatana ihanetten” yargılamak istediğini duyurdu.
Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) Sözcüsü Amadou Abdourahmane tarafından okunan bildiride, Bazum’un “vatana ihanet” ve “ülke güvenliğini tehlikeye atmak” suçlamasıyla yargılanmasının istendiği kaydedildi.
Bildiride, “Nijer hükümeti, devrik cumhurbaşkanı ve yerli ve yabancı suç ortaklarının, ‘vatana ihanet’ ve ‘iç ve dış güvenliği tehlikeye atmak’ suçlarından ulusal ve uluslararası organlar önünde yargılanması için gerekli delilleri toplamıştır.” ifadesi kullanıldı.
Bazı Batı Afrikalı siyasetçilerle bağlantılı lobilerin “geçiş hükümeti” hakkında yalan haberler yaydığına dikkati çekilen bildiride, bu durumun şiddetle kınandığı vurgulandı.
Bildiride, uluslararası toplumun bazı unsurlarının da “devrik hükümet yetkilileriyle” dayanışma içinde olmasından duyulan memnuniyetsizliğe işaret edildi.
Nijer’deki darbe
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.
CNSP, 9 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, bir gün sonra da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.
KONYA HABER
01 Şubat 2026EKONOMİ
01 Şubat 2026DÜNYA
01 Şubat 2026DÜNYA
01 Şubat 2026DÜNYA
01 Şubat 2026DÜNYA
01 Şubat 2026DÜNYA
01 Şubat 2026
1
Dominik Cumhuriyeti’nde plastik tesisinde meydana gelen patlamayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı
3671 kez okundu
2
Batı Şeria’da İsrail askerlerine saldırı: 4 yaralı
3572 kez okundu
3
Tel Aviv’de Etiyopya toplumu ile polis arasında çatışmalar
3558 kez okundu
4
Malezya, Endonezya ve Filipinler Çin’in yeni haritasına tepki gösterdi
3541 kez okundu
5
Florida’da Tropik Fırtına: 2 Kişi Hayatını Kaybetti
3530 kez okundu