Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Erişkin ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümleri, 1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü kapsamında “Dikkat, Bulaşır, Korunulur” temalı bir basın açıklaması düzenledi. Etkinlik, hastane Başhekimlik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi ve üniversite hastanesinin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erayman, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Kandemir, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Metin Akcan ve sağlık çalışanları katıldı.
Prof. Dr. Erayman, HIV/AIDS hastalıklarının dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu teşkil ettiğini belirterek, HIV/AIDS’in bağışıklık sistemini hedef alarak birçok organı etkileyen, tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanan ciddi bir viral enfeksiyon olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya çapında yaklaşık 40 milyon HIV/AIDS hastası bulunduğunu ve 2 milyon çocuğun bu hastalıkla savaştığını ifade etti. Türkiye’de ise, 1985 yılından bu yana 48 bin kişiye HIV/AIDS tanısı konduğunu belirten Prof. Dr. Erayman, vaka sayılarının yüzde 45’inin 2020 yılından sonra tespit edildiğini açıkladı.
Enfeksiyon Hastalıklarını Önlemenin Temel Kuralı: Korunmak
Prof. Dr. Erayman, HIV/AIDS konusunda toplumun bilgi sahibi olmasının önemine dikkat çekerek, vatandaşların korunma yöntemleri hakkında eğitim alması gerektiğini belirtti. Enfeksiyon hastalıklarını önlemenin temel kuralının korunmak olduğunu söyledi ve HIV/AIDS tanısı alan kişilerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.
HIV Enfeksiyonunun En Yaygın Bulaşma Yolu: Cinsel İlişki
Doç. Dr. Bahar Kandemir, HIV enfeksiyonunun başlıca üç bulaşma yoluna sahip olduğunu belirtti. En yaygın bulaşma yolu, korunmasız cinsel ilişki olarak açıklanırken, kan, kan ürünleri ve organ nakli gibi diğer bulaşma yollarının da bulunduğu ifade edildi. Ayrıca, damar içi uyuşturucu madde kullanıcılarının ortak enjektör kullanımı, hijyenik olmayan tıbbi işlemler, açık yaralar ve doğum sırasında HIV’in bulaşabileceği diğer yollar arasında yer aldı.
HIV’in Bulaşmadığı Durumlar
Doç. Dr. Kandemir, HIV’in ter, tükürük, idrar ve gözyaşı gibi vücut sıvılarıyla, aynı yemek gereçleri veya tuvaletleri kullanmakla, sarılmak veya öpüşmek gibi sosyal etkileşimlerle bulaşmadığını da vurguladı. Ayrıca, HIV içeren kanın sağlam deriye temas etmesinin enfeksiyona yol açmayacağını belirtti.
Çocuk HIV Yönetiminde Büyük İlerlemeler
Doç. Dr. Özge Metin Akcan, HIV enfeksiyonunun çocuklarda anne karnında, doğum sırasında ya da doğum sonrası dönemde bulaşabileceğini açıkladı. 2021 verilerine göre dünya genelinde 2.7 milyon HIV pozitif çocuk bulunduğunu ve 100 bin çocuğun AIDS ile ilişkili nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini belirten Doç. Dr. Akcan, Türkiye’de 1985-2023 yılları arasında 0-19 yaş arası 1,296 çocuk vakası bildirildiğini söyledi. HIV ile yaşayan annelere yönelik etkin tedavi ve doğum sonrası önlemlerle bebeklere HIV bulaşma oranının büyük ölçüde azaldığına dikkat çekti.
Son yıllarda çocuk HIV yönetiminde büyük ilerlemeler kaydedildiğini ve daha fazla HIV ile yaşayan çocuğun tedavi aldığını belirten Doç. Dr. Akcan, ancak hala HIV ile yaşayan milyonlarca çocuk için tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
KONYA HABER
7 gün önceEKONOMİ
03 Aralık 2024DÜNYA
03 Aralık 2024DÜNYA
03 Aralık 2024DÜNYA
03 Aralık 2024DÜNYA
03 Aralık 2024DÜNYA
03 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.