DOLAR

34,8894

0.02%
EURO

36,6501

-0.06%
ALTIN(gr)

3.048,63

0,11%
BİST 100

10058.47

0,11%
Torku
YERLİ TOHUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

YERLİ TOHUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

ABONE OL
Aralık 9, 2024 21:13
YERLİ TOHUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Netwifi
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, türk tarımına öncülük eden çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Fakülte, yerli tohum üretiminde kritik adımlar atarak, özellikle şeker pancarı tohumculuğunda dışa bağımlılığı sona erdirme hedefinde büyük ilerleme kaydetti.
Fakülte tarafından geliştirilen şeker pancarı tohumları, 2024 yılında Türkiye’nin 20’den fazla ilinde ekilerek başarıyla hasat edildi. Bu tohumlar, ülkenin çeşitli fabrikalarında işlendi ve olumlu geri dönüşler alındı. Ayrıca, ürünlerin yurt dışı tescili konusunda da önemli bir mesafe alındı.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahim Ada, şeker pancarı, ayçiçeği ve mısır gibi ülkenin ihtiyaç duyduğu stratejik bitkiler üzerine yoğunlaştıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Şeker pancarı tohumculuğunda tamamen dışa bağlıyız. Almanlar, Belçikalılar, Fransızlar, Amerikalılar, Danimarkalılar ve İsveçliler piyasanın hâkimi durumunda. Bizler, bu piyasanın karşısına rakip olarak çıktık. Geliştirilen tohumlar şu anda çiftçimizin tarlasında. 2024 yılında önemli başarılar elde ettik ve yurt dışı tescili konusunda da ilerliyoruz.”
Şeker pancarında geçtiğimiz yıl 5 çeşit tohumun tescil başvurusunun yapıldığını ve bu tohumların “Selçuk ZF”, “Ada”, “Pars”, “Pamir” ve “Batur” adlarıyla tescillendiğini belirten Prof. Dr. Ada, şunları söyledi: “Bu tohumlar, artık dünyanın her yerinde bu isimlerle anılacaktır ve ihraç edilebilir hale gelmiştir. Şeker pancarında yabancı isimleri artık duymayacağız. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu tohum miktarını karşılayacak kapasitedeyiz.”
Ayçiçeği konusunda da 12 farklı çeşit tohum için tescil başvurusu yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Ada, şunları ekledi: “Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimiz bu tohumları da temin edebilecek. Amacımız, tohumculuk alanında ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak. Ziraat mühendislerimizin geliştirdiği tohumlar, piyasanın en iyisi olma yolunda ilerliyor.”
Selçuk Üniversitesi’nin bilgi birikimi ve özel sektörle olan işbirliği sayesinde, yerli tohum üretimi konusunda Türkiye’nin yeni bir döneme girdiği belirtiliyor.YERLİ TOHUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYORYERLİ TOHUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYORYERLİ TOHUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYORYERLİ TOHUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYORYERLİ TOHUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.